menuGucca.dk - Logo

Titartaanersuavik - Kirsten Strandgaard - Bog

Indbinding: Hardback
Et sandt tegneraseri - A Passion for Drawing. Inughuit’s første tegninger. Indsamlet af Knud Rasmussen 1903-1920. Inughuit titartaqqaataat. Knud Rasmussenimit katersorneqarsimasut 1903-1920. Da... Læs mere.
389,95 kr
  • Kun få på lager
  • Levering: 2-4 hverdage
  • 30 dages returret

Et sandt tegneraseri - A Passion for Drawing.

Inughuit’s første tegninger. Indsamlet af Knud Rasmussen 1903-1920.
Inughuit titartaqqaataat. Knud Rasmussenimit katersorneqarsimasut 1903-1920.

Da den Litterære Ekspedition nåede frem til Thule-distriktet I begyndelsen af 1900-tallet, var det ikke nyt for Thule-befolkningen, at der kom folk udefra. Materialet ”papir”, hvor man kan ”sætte spor”, var nok heller ikke nyt, men selv havde de ikke prøvet det. Men da de fik blyant og papir i hånd, udviklede der sig, hvad Mylius-Erichsen beskrev som ”et sandt tegneraseri”. De tegnede og tegnede, og de skildrer minutiøst rejsemåder, fangstdyr, klædedragter og livets gang på bopladsen. De har sikkert moret sig gevaldigt, mens de tegnede.
Det er overraskende at se, hvorledes disse totalt uskolede ”tegnere” mestrer tegnekunstens områder; - måske mest overraskende er deres korttegninger af kystområderne i hele Thule-distriktet. Disse er så nøjagtige, at de stemmer næsten fuldstændig overens med Geodætisk Instituts kort, som er baseret på luftfotografi. Inughuits kort var baseret på hukommelsen.

Mylius-Erichsen skrev: ”Et sandt tegneraseri har grebet alle de unge Eskimoer her på Pladsen. Alle tigger de Blyant og Papir af os og tegner mange interessante Figurer og Redskaber. Opfattelsen af det levende Liv, Bevægelsen er altid meget karakteristisk. Isæt Tâterark, der aldrig før har haft en Blyant i Haanden, tegner Billeder af meget Liv: f.Eks. et med nogle Mænd, der slæber en Hvalros paa Land! Der er virkelig Fart og Flugt over disse Skikkelser; de løber, de arbejder ivrigt, hiver og trækker. Det er dog morsomt og ejendommeligt, at disse Naturbørn første Gang, de faar en Blyant i Haanden, rent uvilkaarligt gengiver det levende Liv med langt større Sikkerhed, end Flertallet af den civiliserede Race formaar det”.

Fakta

SerieKnud Rasmussen
Forfatter(e)Kirsten Strandgaard
Genre(r)Kunst Og Kultur
UdgivelsesdatoEr udgivet
ISBN-139788790133337
ISBN-108790133337
IndbindingHardback
SprogDansk
Udgave1
Oplag1
Sidetal172
DimensionerBredde: 24.5Cm - Højde: 27.5Cm
GenvejeKnud Rasmussen - Bøger
TagsGrønland, Qaanaaq, Tegninger, Eskimoer, 1900-1909, 1910-1919, 1920-1929, Billedværker, Titartaanersuavik, Bøger, Bog


Mediernes anmeldelser

Kundeanmeldelser

Vær den første til at skrive en kundeanmeldelse.

Skriv anmeldelse