Naturlommekalenderen 2024

149,95 kr
  • local_shippingVaren er på lager
  • scheduleLevering: 1-2 hverdage
  • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 0 anmeldelser

Beskrivelse

”Den blå med fuglen” – hele Danmarks Naturkalender: 304 sider med 365 blomstrende, kvidrende, kvækkende doser dansk natur, og rigt illustrerede artikler af danske forskere og naturvejledere. I år myldrer Naturlommekalenderens 365 dagstekster igen af sommerfugle, blomster, guldsmede, spurve, ugler, harekillinger, tunfisk og kronhjorte.

Årets artikler
I år har vi fået Morten Elmeros, som står bag rødlistevurderingerne, til at skrive om skovmår og husmår. De er begge rødlistede som ”Næsten truet”, og de er sky og overvejende nataktive, så du har muligvis aldrig mødt dem. Skovmåren er af og til ude i dagtimerne, men der skal lidt held til at se den, for den holder mest til i de større skove og naturområder, og bestandene er forholdsvis små og spredte. Husmåren trives også i naturområderne, men den har også fundet sig til rette i kulturlandskabet og i forstæder og sommerhusområder, hvor den lever tæt på os og endda kan finde på at flytte ind i vore bygninger. Selv om husmåren i høj grad har formået at tilpasse sig forandringer i landskabet, er bestanden i dag i tilbagegang. Morten Elmeros fortæller om de to arter – om levesteder, adfærd, føde, udfordringer – og artiklen er selvfølgelig fuld af gode billeder af de to helt eminente musejægere.

I en tid, hvor de dårlige nyheder om Danmarks havmiljø nærmest står i kø, er det en glæde at kunne bringe en artikel om Øresund, hvor den marine biodiversitet er helt i top. Jens Peder Jeppesen fra Øresundsakvariet fortæller om de særligt gunstige forhold, som gør sig gældende i det smalle sund mellem Danmark og Sverige. Her har det i 90 år været forbudt at fiske med bundtrawl, og bl. a. derfor er havbunden uforstyrret og ekstremt artsrig. Hertil kommer, at sundets strømforhold er helt specielle. Der er to modsatrettede strømme: det tunge saltholdige vand ved bunden og det mere brakke vand øverst, og mellem dem dannes et springlag med enorm vækst af planteplankton til gavn for hele fødekæden. Helt inde fra kysten kan man se de kæmpestore tunfisk springe op over havoverfladen i august-september-oktober, vandsøjlen vrimler af fisk, og dybt nede på hestemuslingebankerne findes hundredvis af forskellige bunddyrsarter pr. kvadratmeter. Det kan ikke undre, at der arbejdes på at gøre Øresund til en af Danmarks første marine naturnationalparker.

Hvordan giver man næste generation den bedste start – og helst et stykke væk? Det har planterne talrige strategier for. Nogle bruger vind- eller vandspredning og andre slynger selv frøene afsted. Dyr og fugle hyres ind til opgaven – nogle i en ”noget for noget”-madordning, hvorimod andre får frø med som blinde passagerer i pelsen eller trådt op i foden. Nogle planter lader smagen afskrække uønskede frøspredere. Andre frister med en lille lækkerbid på frøet, som myrer slet ikke kan stå for, men bare MÅ have med hjem. Sidstnævnte strategi har åbenbart mange fordele, for myrespredning er blevet udviklet igen og igen (omkring 100 gange), uafhængigt af hinanden, i frøplanternes historie! Det er Lene Sanderhoff, som fortæller om alle hjørner af frøspredningens kunst.

Teamet fra Statens Naturhistoriske Museum præsenterer den nye side Fuglerejsen. dk, hvor forskningsresultater gøres tilgængelige i en form, så alle kan få mere viden om fuglenes træk og bevægelser.

Jesper Johannes Madsen og hans kolleger fra Ringmærkningsadministrationen har igen samlet en række gode genfundshistorier – i år bl. a. om slørugle, lomvie og stor præstekrave ... og så har storken Findus overrasket igen! Denne gang ved at flyve vestover på vej hjem til Danmark, så han nu har været hele vejen rundt! Læs mere, se kortet og få et link til, hvor du kan følge Findus og de andre GPS-mærkede storke hele året. Husk, at du kan hjælpe forskerne med viden om fuglene. Hvis du ser en ringmærket fugl, så aflæs ringen og giv Ringmærkningsadministrationen besked om dit fund. Måske kommer ”din” fugls historie med i Naturlommekalenderen. Alle artikler er rigt illustrerede.

Kalenderen
Naturlommekalenderen har en hel uge pr. opslag, og hver måned indledes med en månedstekst og en tegning. Herefter følger en oversigtskalender for hele måneden, månedens stjernekort med ledsagende tekst af Lars Petersen, samt vejrhistorikken for de seneste 5 år i den pågældende måned, skrevet af meteorolog Jesper Theilgaard. Lars Petersen har forsynet hver dag med tidspunkter for solens og månens opgang og nedgang. Han fortæller også, hvornår du skal kigge efter meteorsværmenes stjerneskud og årets sol- og måneformørkelser.

ALT DET ANDET DU FÅR MED
I Naturlommekalenderens mere nørdede afsnit kan du bl. a. læse om jagttider, regler for fiskeri, og få viden om reglerne for færdsel i skovene og på strandene med og uden hund. Det er også her du finder kontaktoplysninger på relevante myndigheder og institutioner – f. eks. hvem du skal kontakte, hvis du påkører et dyr eller finder et skadet pindsvin. Bagest i kalenderen findes tabeller for chill-faktor, vindstyrke, en oversigt over værdier for mål og vægt, alle danske postnumre (incl. Grønland og Færøerne) samt sider til egne notater og telefonnumre.

Naturlommekalenderen 2024
Lille, praktisk format – lige til at have med i lommen. Kalenderen er i solid indbinding, så den kan tåle at komme med ud, og den er forsynet med læsebånd. Illustreret. 304 sider. Naturlommekalenderen 2024 udkommer d. 11. december

Fagredaktør: Thomas Bjørneboe Berg

Redaktør: Gertrud Jensen (ansv.)

Yderligere information

SerieÅrskalendereDanmarks NaturkalenderFuglebøgerFuglekalendereNaturlommekalenderen
KategoriKalendere Kalendere 2024
TagsNaturkalender, Fuglekalender, Årskalender, Astronomi, Botanik, Frøspredning, Havet, Naturlommekalenderen 2024, Kalendere, Kalendere 2024
Sikker e-handel

Fremragende
0 anmeldelser

Det er et vigtigt princip hos Gucca, at handel på nettet skal være sikkert, billigt og hurtigt for vores brugere.

Sikkerhed frem for alt

Vi vægter sikkerhed højt, for det er noget af det vigtigste at have styr på, når vi snakker handel på nettet. Med NETS godkendelse af vores løsning for betaling online, har vi opnået den bedste garanti for, at sikkerheden bag din Internetbetaling er i top. Derfor er handel og betaling online altid fuldstændig sikkert hos Gucca.

Gucca.dk giver dig selvfølgelig altid 100 dages fuld returret

Der er ingen indskrænkninger i din returret. Vi giver 100 dages fuld returret på alle varer. Det betyder ganske enkelt, at hvis du af en eller anden årsag ikke ønsker din vare, så kan du uden videre sende den uønskede vare retur til os, og så refunderer vi pengene. Inden du sender dit produkt tilbage, så har du altid mulighed for at tage kontakt til os, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl.

Sikker levering med lynets hast

Vi er klar over, at du venter på din vare, og vi skruer derfor op for leveringshastigheden, så produktet kommer hurtigt og sikkert frem til dig. Hvis vi er lagerførende, så vil du typisk få varen leveret indenfor 1-2 hverdage. Den nøjagtige lagerstatus er altid synlig ud for hvert enkelt produkt. Er du i tvivl om leveringstiden eller lagerstatus, så anbefaler vi, at du sender en e-mail eller ringer til os.

Muligheder for online betaling

Der er flere betalingsmuligheder, når du handler hos Gucca, og du vælger selv, hvordan du vil foretage betaling. Du gør bare brug af den, der passer dig bedst. Du handler altid trygt og sikkert, uanset hvilken betalingsmetode du vælger. Alle vores betalingsmuligheder kan du se her. Først når dit produkt er afsendt, bliver beløbet trukket fra din bankkonto.

Vi yder naturligvis personlig hjælp, når du har behov for det

Hvis der opstår spørgsmål eller problemer, imens du besøger vores webshop, beder vi dig tage kontakt til os omgående. Du kan ringe eller sende e-mail til os mellem kl. 10-15 på hverdage, og med et smil og godt humør tager vi imod din henvendelse.

Track forsendelse hele vejen

Når du køber hos os, kan du bagefter tracke, hvor langt din ordre er kommet. Når du har færdiggjort købet, kan du besøge din egen ordreside. På din ordreside kan du følge med i, hvornår vi afsender din forsendelse. Du får besked via mail, når din forsendelse afsendes fra vores lager og er på vej.

Kundernes vurdering

Bedøm produktet