Bind 6: Yes, Det Er Coolt. Moderne Importord I Dansk - Dansk Sprognævn - Bog

2 anmeldelserIndbinding: Hæftetinfo
339,95 kr
 • local_shippingKun få på lager
 • scheduleLevering: 1-2 hverdage
 • history100 dages bytte- og returret
Fremragende - 63.103 Anmeldelser

Beskrivelse

Dansk Sprognævns konference Importord i Dansk. København 7. november 2018.

Yes, det er coolt. Moderne Importord i Dansk
Sprognævnets konferenceserie bind 6 indeholder artikler der på forskellig vis belyser den fremmedsproglige påvirkning af dansk.
Baggrunden for udgivelsen er den konference som afsluttede forskningsprojektet Yes, det er coolt. Den fremmedsproglige påvirkning af dansk, som har været et centralt projekt for Sprognævnet siden starten af 2017.

Projektet udspringer af det nordiske forskningsprojekt Moderne Importord i Sprogene i Norden, og i rapporten findes der derfor beskrivelser og diskussioner af begge projekter og deres teoretiske og metodiske grundlag, ligesom man finder en artikel hvori hovedresultaterne af projektet Moderne Importord i Sprogene i Norden diskuteres og perspektiveres.
Hovedpointen med forskningsprojektet og rapporten har været at belyse den fremmedsproglige – det vil først og fremmest sige engelske – påvirkning af dansk i dag. En central term for projektet har været moderne importord, der defineres som alle ord der er kommet ind i dansk fra andre sprog efter 1945.

I rapportens artikler dokumenteres mængden af moderne importord dels ved hjælp af en stikprøve fra 3 forskellige aviser fra samme dato i 2016, dels ved hjælp af en analyse af frekvensen af de mest hyppige af de fundne importord i et større aviskorpus. I den forbindelse findes der også en artikel om forskningsværktøjet Tidslinjen, der kan illustrere ords og ordforbindelsers frekvens over tid.

Derudover analyseres mængden af moderne importord i forskellige ordbøger (Retskrivningsordbogen og Nye ord i dansk 1955 til i dag) og i den mest centrale del af ordforrådet, nemlig kerneordene. På den baggrund kan det konkluderes at den fremmedsproglige påvirkning af det undersøgte skriftsprog er meget begrænset.
Desuden finder man artikler om hvordan importord tilpasses det danske sprogs struktur, og om hvor mange såkaldte særskrivningsfejl man finder blandt importordene.

Rapporten indeholder også diskussioner og beskrivelser af hvad der forstås ved engelske lån (eller anglicismer), og hvordan man trækker en grænse for hvad der skal tages med i en ordbog eller en database, og hvad der ikke skal. På den måde bliver der trukket tråde til det internationale forskningsnetværk GLAD (Global Anglicism Database), hvor man netop indsamler forskellige typer af engelske lån i forskellige sprog. Endelig indeholder rapporten også et historisk tilbageblik i form af en artikel om danske importord før 1300 og deres efterliv i nutidsdansk.
Rapporten indeholder følgende artikler:

 • Margrethe Heidemann Andersen: Hvad er moderne importord? Om de metodiske og teoretiske overvejelser bag excerperingen af moderne importord
 • Margrethe Heidemann Andersen: Moderne importord i danske aviser
 • Philip Diderichsen: Moderne importord over tid i høj opløsning
 • Philip Diderichsen: Tidslinjen: Dansk Sprognævns n-gram-viewer
 • Margrethe Heidemann Andersen: Moderne importord i retskrivningsordbøgerne
 • Jørgen Nørby Jensen: Antallet og arten af moderne importord i Nye ord i dansk 1955 til i dag
 • Hanne Ruus og Jørgen Schack: Genstridige kerneord. Bestemmelse af kerneord i materiale fra 1970-74 og fra 2012-16
 • Jørgen Schack: Kerneimportord
 • Henrik Gottlieb: Danske anglicismer i GLAD-projektet
 • Pia Jarvad: Tilpasning af moderne importord til dansk
 • Margrethe Heidemann Andersen: Særskrivningsfejl blandt moderne importord
 • Margrethe Heidemann Andersen: Afløsningsord eller direkte lån?
 • Helge Sandøy: Prosjektet Moderne Importord i Språka i Norden
 • Hanne Ruus: Danske Importord før 1300 – deres efterliv i nutidsdansk

Yderligere information

SerieSprognævnets Konferenceserie
Forfatter(e)Dansk Sprognævn Pia Jarvad Jørgen Schack Henrik Gottlieb Jørgen Nørby Jensen Margrethe Heidemann Andersen Philip Diderichsen Hanne Ruus Helge Sandøy
KategoriStudiebøger
UdgivelsesdatoEr udgivet
ISBN-139788789410807
SprogDansk
ISBN-108789410807
Vis mere
Sikker e-handel

Fremragende
63.103 anmeldelser

E-handel er nødt til at være hurtigt, billigt og sikkert for kunderne. Det har vi hele tiden fokus på hos Gucca.

Gucca.dk har fokus på sikkerhed

Sikkerhed er uhyre vigtig, når man handler online, og vi vægter selvfølgelig sikkerhed højt. NETS er din garanti for sikker betaling på Internettet, og vores løsning for online betaling er naturligvis NETS godkendt. Så online handel og betaling hos os er altid forbundet med fuld sikkerhed.

Hos Gucca har du 100 dages returret

Vi har altid 100 dages returret, og det er uagtet hvilket produkt, du har købt hos Gucca.dk. Kort sagt betyder det, at hvis du af en eller flere årsager ikke ønsker at beholde varen, så kan du med god samvittighed returnere den uønskede vare til os, og så refunderer vi pengene til dig. Før du vælger at returnere varen til os, er det en en god ide, hvis du kontakter os forinden.

Kort leveringstid

Som kunde hos Gucca, skal du naturligvis ikke vente i for lang tid på din vare. Vi leverer sikkert og hurtigt. Hvis vi er lagerførende, så vil du som regel få varen tilsendt indenfor 1-2 hverdage. Der vil aldrig være tvivl om lagerstatus, for det fremgår inden, du bestiller varen. Er du i tvivl om leveringstiden eller lagerstatus, så er det en god ide, at du ringer eller sender en e-mail til os.

Betalingsmuligheder online

Du har i vores shop mulighed for at foretage betaling på adskillige måder. Den betalingsform der passer dig bedst, er naturligvis den du bør benytte. Du handler altid sikkert og trygt, lige meget hvilken af vores betalingsmetoder du gør brug af. Du ser alle betalingsmuligheder her. Først når dit produkt bliver afsendt, bliver beløbet trukket fra din konto.

Altid service og professionel assistance

Hvis du undervejs på vores webshop møder udfordringer eller har spørgsmål, er du velkommen til at tage kontakt til os. Mellem klokken 10-15 på hverdage sidder vi klar ved telefonerne og på e-mail, og vi tager imod din henvendelse med godt humør.

Se din forsendelse hele vejen

Vi giver dig naturligvis mulighed for at spore ordren hele vejen til du modtager den. Når du modtager din kvittering, efter betaling er foretaget, så får du mulighed for at tilgå din egen ordreside. På ordresiden vil du kunne følge med i, hvornår vi sender din pakke. Du modtager også en e-mail fra os i det øjeblik, vi sender din pakke.

Kundernes vurdering

Vores brugere har bedømt Bind 6: Yes, Det Er Coolt. Moderne Importord I Dansk Bog til 4 ud af 5 stjerner baseret på 2 anmeldelser
Bedøm produktet